Thursday, 25 December 2014

You Won't Get a Second Life.

salam..

Hari sabtu aku sibuk tolong mak aku siapkan makanan tengahari. Tetiba bukak tv ada filem hindustan. Hritik Roshan dan Katrina Kaif pulak tuh. Sempat la tengok kejap. Lepas iklan terus tutup kalau tak nanti mak aku bising. Siyesly aku rasa filem tu best bukan sebab pelakon nya je..

So lepas balik kolej, aku mempergunakan wifi kolej aku untuk tonton filem tu secara online. Mula-mula aku lupa apa tajuk filem tu, so kena search kat tonton dot com dot my balik. Okay dah jumpa!

"ZINDAGI NA MILEGI DOBARA" (2011) : "You Won't Get A Second Life"
sumber: google
Cerita ni agak memberi kesan kat aku. Jangan risau tak de babak meleleh-leleh air mata punya. In fact, cerita ni sebenarnya memberi semangat dan inspirasi untuk orang lain. Kisah persahabatan, keberanian, keyakinan dan kejujuran. Sounds lame huh, tapi it is actually not. Try tengok dulu lah.

Aku suka cara persahabatan mereka yang sangat erat. Walaupun sering bergaduh but actually they love each other (they are straight guys!). Setiap orang ada perangai dan masalah yang berbeza tapi masing-masing bagi support antara satu sama lain. 

Dan aku juga suka cara mereka menghabiskan masa bersama-sama iaitu dengan bercuti dan mencabar diri dengan aktiviti lasak. Yup aku suka travel dan aku suka mencuba sesuatu yang baru. I want to try sea diving tapi sky diving dgn bulls-run tu aku kena fikir panjang jugak. Macam dialog Laila (Katrina Kaif), 

"Seize the day my friend. first, live today to the fullest. then think about when you become 40 years old."

Maksudnya korang jangan terlalu sibukkan diri untuk mengejar impian sampai tak sempat nak merasai saat-saat indah pada hari ini. Tak salah kita nak target hidup kita pada 10 tahun akan datang tetapi yakinkah kita akan hidup pada ketika itu? jadi nikmatilah saat-saat yang ada sekarang sementara masih ada. Jangan menyesal kemudian hari. Masa yang pergi tak akan kembali.

"It is the duty of a human to try...success or failure is in the hands of God". Imran (Farhan Akhtar)

Betul. Jangan takut untuk mencuba. Belum cuba belum tahu. Jangan fikir perkara negatif tapi perlu sentiasa optimis dengan setiap cabaran. Cabaran adalah untuk kita hadapi bukan untuk kita takuti. 

Puisi-puisi yang diselitkan dalam filem ni yang paling best. Deep bro.

"This moment flows by like liquid sapphire

Silence like the blueness of the sea
No Earth below,
No Sky above.
The rustling of the branches and leaves
Whispering that only you are here
Only me, My breath, and my heartbeat
Depth like this (moment),
Loneliness like this (moment)
And me only me
And now I believe… I exist"

The fact is aku bukanlah peminat tegar filem hindustan sebab aku paling tak suka part menari dan menyanyi yang ambil masa agak lama. Aku nak tengok lakonan bukan nak tengok muzik video. ditambah dengan tarian yang agak melalaikan so aku just skip part tu. Yang penting filem tu banyak memberi inspirasi kat aku. Because you only live once in this world. the rest is in the akhirat.


6 hari lagi..



Salam..

Minggu-minggu terakhir semester ni agak menakutkan. Kitaran waktu makan, waktu tidur dan waktu mandi dah totally berubah 360 darjah! Sedikit sebanyak mengganggu konsentrasi aku jugak lah. Dalam hati tak sabar nak habiskan final exam because this is the last final exam that im gonna sit for. As in the next semester, i will go for teaching practical training in school. But before that..

"May beautiful moments and happy memories surround you with joy this festive season and a very happy new year to all Malaysian!."

Dah nak masuk 2015 dah kan? sekejap je masa berlalu. Azam tahun baru? naaahh it's quite lame. Target tahun ni pun belum tercapai. Bukan aku nak bersikap negatif tapi cuma aku nak jadi realistik. Target aku tahun ni nak beli smartphone untuk diri aku sendiri. Memang tengah berusaha kumpul duit tapi aku ni pun sejenis yang 'demand' sangat. Alang-alang nak pakai telefon bijak (baca: smartphone) nak yang hebat-hebat je. Nak beli Samsung Note 4 katanye. Tapi duit tak pernah cukup pun. So redha je lah pakai Nokia tekan-tekan keypad tu. Belum rezeki lagi agaknya.

Kenapa duit aku tak pernah cukup? Well, macam-macam yang terjadi pada tahun ni. That's why la impian aku belum tercapai dan mungkin perlu di'extend' sampai ke tahun depan? So here is the story..

1) aku pindah bilik sewa baru di mana aku sewa sorang dan tak perlu berkongsi dengan sesiapa. Heaven kan? tapi kadar sewa lebih mahal lah. Takpe, yang penting aku selesa

2) aku beli peti ais untuk kegunaan aku memasak. Pada aku, peti ais ni agak berbaloi sebab dapat mengurangkan perbelanjaan aku dari beli makanan di luar. Cuma agak membazir masa sebab kemain aku masak, sampai letih. lepas makan tido. gemuks nanti..

3) kereta aku broke down. ini paling sedih bro. Memang aku ni perempuan yang reti bawak kereta laju-laju tapi tak khatam bab enjin dan servis kereta. Satu hari tu sampai kereta aku overheat dan kena RM400 masuk bengkel. Denngggg! menangis tak berlagu. Pastu sebab tayar pun dah botak, so kena tukar. Second hand tyre je la yang mampu..dah habis RM500 kat situ. Tak termasuk lagi perbelanjaan minyak, tol dan car wash. *Nangis lagi*

4) Sebenarnya kereta yang aku gunakan tu belum habis bayar lagi ansuran bulanan. Lagi 7 bulan je lagi tapi mana lah aku nak mencekau duit tiap-tiap bulan nak bayar kete. Sebelum ni kakak-kakak aku yang tolong bayarkan tapi sejak dua menjak ni diorang minta tolong aku yang bayarkan. Setakan sebulan boleh la aku tolong. Tapi kalau tiap-tiap bulan, megi pun aku tak mampu beli. Lagipun next month road tax mati. Padan muka aku..

So, target aku dalam masa terdekat ni ialah untuk kerja part time selepas final exam. Apa-apa kerja yang halal dan memberikan gaji yang lumayan. Cashier maybe? atau taska tempat aku kerja dulu?
Apa-apa pun, duit yang aku dapat nanti kena guna untuk bayar road tax kereta dan ansuran. Memang belum rezeki aku lagi nak guna smartphone. Memang terasa hati aku bila dalam train ktm semua pakat keluarkan smartphone masing-masing sambil layan candy crash, COC, dan sebagainya sementara tunggu 1 jam sampai KL sentral. Tapi aku tutup mata je la, buat-buat tidur. kang ada yang gelak tengok aku main game ular. kbai.

p/s: siyesly aku mimpi muka aku jadi bintik-bintik merah penuh satu muka. Ngeri! ok lepas ni aku kena start balik rutin makan vit C dengan vit E Shaklee. Sibuk sangat dengan Final Year Project sampai terlupa nak consume vitamin terbaik ni. Sekarang tengah promosi hujung tahun untuk vit C, vit E dengan Collagen. tinggal lagi beberapa hari je kot... kalau berminat nak cuba boleh whatsapp Sis Maria 017-3065200 atau melalui facebook https://www.facebook.com/MariahSmileStore 

Wednesday, 24 December 2014

kisah abang sebelah

Salam..

Aku suka pergi kenduri kendara orang. Cuma aku tak suka bila kena bersiap. Leceh sebab aku malas gila nak iron baju bagai. kalau lah semua baju dan tudung aku tu 'iron-free' (tak perlu iron), kan bagus. Aku bukak almari, rembat satu jubah dan selendang. Jubah tu kena iron sikit di bahagian bawah, dan selendang tu aku iron di bahagian muka je. Lol pemalasnya aku.

Masa aku tengah makan, ada abang kat sebelah tengak gelak-gelak sembang dengan kawan dia..

Abang sebelah: "Bro, ada awek kat sebelah aku ni.. ce amik gambar sket.."
Kawan Abg sebelah: "Hahahah kau siyes? orang tengah makan kot."

Abang tu pun try test aku. Dia tak paham ke aku tengah makan dengan lahapnye?

Abang sebelah: "Adik ni sekolah lagi ke?"

aku pandang dia dan angguk je. Layankan jelah.. kalau bagitahu umur sebenar, kang tak percaya pulak..

Abang sebelah: "ohh umur berapa?"

Makanan tengah penuh dalam mulut aku macam mana aku nak jawab oiii?

Abang sebelah: "16 tahun?" dia meneka.

Aku pun angguk jelah. Padahal 22 tahun bang. Kacau aku makan betul lah.

Abang sebelah: "anak ke berapa?"

Aku tunjuk jari empat. yang ini betul.

Abang sebelah: "ohh sekolah kat mana?" "datang dengan siapa?" "sedara mara dengan tuan rumah ke?"

dengg betul lah abang sebelah aku ni. Mostly dia tanya dia je yang jawab. Aku tukang angguk je la walaupun abang tu goreng jawapan salah. sebab kang kalau aku dah start explain kang tersembur nasik kat muka dia padan muka.

Abang sebelah: "adik, abang nak amik gambar boleh. senyum sikit."

Senyum je lah. padahal dalam mulut penuh nasik.

Kawan abg sebelah: "bro, mintak lah no tepon weh. lepas SPM boleh la contact2."
Abang sebelah: "hahahaha. tadi abang main-main je ye dik. jangan amik hati." dia cakap kat aku.

aku tersenyum je. padahal dalam hati rasa bersalah sebab menipu abang tadi. saya sebenarnya dah habis sekolah bang. Fizikal saya ni yang cute tu sebab la abang pun percaya je yang saya ni sekolah lagi. Sori eh bang.

Tapi terus hilang rasa bersalah aku lepas abang tu mula menghembus asap rokok. Terus hilang selera nak makan! (padahal pinggan dah licin)

moral of the story: Nak sembur nyamuk tu jauh-jauh sikit dari aku kay.

keputusan

salam..

Ketika dalam perjalanan ke Perak. Aku singgah ke sebuah RnR untuk berehat. Keadaan di luar sejuk dek hujan lebat. Aku yang tidak boleh melelapakan mata, merenung melihat mereka di luar sana. Ramainya yang mahu pulang ke kampung halaman menyebabkan lebuhraya agak sesak dengan kenderaan. 

Aku melihat ke arah gerai yang menjual aiskrim di tepi jalan. tiada penjual di situ, mungkin disebabkan hujan, penjual itu berlindung di tempat lain. Ahh tetiba ku teringin.. teringin nak makan aiskrim di kala hujan. Kalau penjual tu ada di situ rasanya dah lama aku beli.

Tapi akhirnya aku end-up beli nescafe panas dari vending machine. Peneman di sepanjang perjalanan. Rasanya kalau aku beli aiskrim tadi, mungkin aku akan mengalami batuk sepanjang minggu.

#musimhujan

kisah hidup

Salam..

Masa aku balik bercuti di rumah, terasa banyak sangat perubahan di sekeliling aku. Terutama jiran tetangga. Ada yang dah berkahwin, ada yang dah meninggal, ada yang baru lahir dan ada juga yang baru menerima khabar dukacita..

Khabar dukacita yang aku maksudkan ialah..mereka menghidap penyakit kronik. Kanser tahap empat. Ya, aku tahu ajal maut di tangan tuhan, tetapi apa agaknya perasaan mereka tatkala mendapat tahu mereka menghidap kanser di peringkat akhir?? 

Mereka yang aku kenal bukanlah dari keluarga berada, setiap hari bekerja pagi sampai malam demi mencari nafkah untuk keluarga. Mereka yang aku kenal rajin dan sentiasa kuat bekerja untuk menyara tanggungan yang masih bersekolah. Mereka yang aku hormat kerana tidak pernah berputus asa malah sentiasa tersenyum saat disapa.

Aduhaii, kenapa mesti mereka yang aku kenal menerima ujian sebegini rupa? Sugguh aku tidak dapat meletakkan diriku di tempat mereka. Sungguh kalau aku jadi mereka aku tidak kuat. Kehidupan yang sedia ada memerlukan perbelanjaan yang tinggi, ditambah lagi dengan pembiayaan mahal untuk hospital, ditambah lagi dengan harapan keluarga. 

terkadang aku terfikir. Kenapa mereka yang sememangnya hidup tidak seberapa, diuji dengan dugaan yang amat hebat? bagaimana mereka mahu cari duit untuk menampung kos perubatan sedangkan perbelanjaan seharian juga tidak cukup? Kenapa penyakit-penyakit ini tidak menyerang saja orang-orang kaya yang mampu membayar kos rawatan berjuta-juta ringgit untuk pembedahan? kenapa?

Rasanya tuhan juga memberikan ujian buat mereka yang kaya. Untuk menguji sejauh mana merkea bersyukur dengan nikmat yang diberikan. Tuhan wujudkan golongan kaya untuk membantu golongan yang memerlukan. Kerana rezeki yang tuhan berikan adalah untuk dikongsi bersama di dunia ini. Jika golongan kaya sedar bahawa duit bukan lah boleh dibawa mati atau tiket untuk ke syurga, pasti mereka akan berebut-rebut untuk membantu golongan yang memerlukan. Demi merebut pahala yang boleh dijadikan modal untuk menempah tiket ke syurga. Mudah-mudahan golongan kaya tidak hanya menggunakan harta mereka untuk bercuti keliling dunia, membeli pakaian jutaan harganya, mahupun menganjurkan keramaian khas untuk golongan elit sahaja.

Semoga tuhan jadikan hati kita, hati yang sentiasa merendah diri dengan nikmat nya, Lidah yang setiap hari melafaz syukur, mata yang redup merendahkankan pandangan dari maksiat, langkah yang sentiasa ke arah kebaikan dan jiwa yang kuat menempuh dugaan dunia. Ya aku cemburu mekihat mereka yang aku kenal tetap kuat meskipun dilanda badai.

Kuatnya mereka menahan sakit. Kuatnya mereka kerana masih tersenyum dihadapan kami. Kuatnya mereka kerana masih terus bekerja menyara hidup. Kuatnya mereka menerima khabar berita yang hebat ini. Semoga aku juga bisa kuat seperti mereka.. 

#inspired #truestory #duniawi

Tuesday, 23 December 2014

ohoiii duit

Salam...

duhh it's took me a long time to finish my final year project, but luckily my coordinator is very kind and helpful. So just after i submit my draft to my supervisor (which you must know that supervisor and coordinator are different person), i straightly went to my hometown. Well, it's kinda two months i did not have the right time to go home due my hectic schedule. only God knows how much i miss my parents, the room, the bed, the tv and the fridge!

So here it goes, pagi tu aku isi minyak kereta RM10, basuh kereta RM10 dan beli sarapan RM2. Memang tu je duit yang ada dalam purse pun. Masa tengah drive nak ke Bandar Tasik Selatan, baru aku sedar yang aku akan melalui tol. Demm betul lah. Terpaksa aku selongkar sana sini nak mencari duit bayar tol. Nak guna touch'n'go, aku pun tak pasti ada berapa baki yang tinggal sebab dah lama tak guna. Nasib baik jumpa jugak RM1.30. cukup-cukup nak bayar tol.

Sampai rumah, memang aku tak keluar pergi mana-mana. Sedara mara aku datang melawat hujung minggu tu so doploh pat jam la aku duk rumah melayan tetamu. Again, there is still no cash in my purse. Zero. Cukup tiga hari kat rumah, aku kena balik kolej dah. Ayah aku dah tanya, "nak duit ke?" padahal ayah aku tau purse aku tengah kosong. tapi aku jawab "tak yah lah. ada lagi dalam akaun." (padahal duit dalam akaun tinggal bape je huhu) bukan aku nak menolak rezeki, tapi aku tahu ayah aku lebih memerlukan duit tu.

Just my 2 cents lah kan. Mula-mula memang aku serabut gila fikir pasal duit. Sebab dalam dunia ni, semuanya perlukan duit. Rasa macam tak boleh hidup tanpa duit. Tapi lama-lama aku sedar, kenapa hidup perlu bertuhankan duit? bukan kah Allah yang tentukan rezeki semua orang. So aku just let it go. Pandai-pandailah aku berjimat cermat dengan baki duit yang ada dalam akaun bank.

Dah sampai KL, baru aku pergi cari atm nak keluarkan duit. Dalam hati duk berkira-kira berapa nilai yang patut aku keluarkan. Kalau keluarkan banyak sangat, nanti terjoli kat mana-mana pulak kan. Sambil-sambil aku duk tekan no pin, aku doa banyak-banyak dalam hati. Semoga ada rezeki aku hari ni. Dan alhamdulillah, duit zakat dah masuk. Ya Allah bersyukurnya. Dah lama aku mohon tapi pihak zakat kata belum masuk lagi. Walaupun tak banyak mana pun duit yang aku dapat, sekurang-kurangnya aku masih boleh tersenyum. Jangan lupa, kena berjimat cermat!

Saturday, 6 December 2014

Salad Wrap

Salam.

Bestnya hujan pepagi nih. Sejuk.

dan kelaparan..huhu. bukak peti ais dan bertapa lama tengah fikir nak masak apa untuk sarapan hari ni? hmm keluarkan sosej, salad, dan telur. Kita try western pepagi ni kay.

student yang malas dan tengah kejar deadline fyp macam aku ni tak payah nak masak beria sangat. campak je kat kuali, kacau-kacau sikit dah siap terus makan.

so hari ni aku buat salad wrap with sausage and half fried egg eating with sauce and mayonnaise. kemain nama panjang kalau nak order kat waiter kena cukup nafas.

***

teringin nak tengok gambar salad wrap aku? apa kata try buat sendiri dan tengok puas-puas. sebab aku sendiri pun dah lama tak guna telefon bijak yang boleh amik gambar tu.

Monday, 1 December 2014

Penat

Salam.

Maaf, aku semput. Tidak dapat bernafas dengan sempurna.

Termengah-mengah mengejar masa.

Semakin aku berlari semakin jauh masa itu pergi. Seolah-olah tidak mahu menemaniku.

Cukuplah duhai masa. Aku mahu secebis rehat. Aku mahu merasakan erti puas.

Berikan aku ruang untuk ku hela. Nafas yang kini turun naik bagai gila.

Entah kenapa malam ini ku bagai dirasuk sukma.

Inginku tangiskan jua derita jiwa.

Penat aku tanggung semua, deraian air mata pengubat luka.

Tuhan, aku ingin kuat. Aku ingin lawan semua halangan.

Masa yang ku ada cuma tinggal seminggu dua.

Mampu kah aku menempuhi semua ini?

Aku rebah dalam kata-kata semangat ku sendiri.

Ya aku mahu kuat. Pengorbanan itu memeritkan.

Semoga aku bertahan.

Ms. Elai (2014)

***

P/s: Peritnya menempuhi cabaran selama 4 tahun demi menggenggam segulung ijazah. duhaiiiii

Friday, 28 November 2014

Pekerja Sambilan MAHA 2014

Salam.

Merujuk kepada tajuk di atas.

Ini kali pertama aku berkunjung ke MAHA di Maeps Serdang. Tetapi bukan sebagai pengunjung, bahkan sebagai pekerja sambilan di booth!

Kaedahnya, aku sangat-sangat memerlukan wang simpanan. Nak tunggu duit zakat upm masuk, katanya hujung bulan 12. Lambat lagi. So nak tak nak aku kena buat sesuatu. Dari awal bulan lagi aku dengar kawan aku cite pasal MAHA yang akan diadakan tak lama lagi. Aku apa lagi, google lah apa-apa kerja kosong yang aku boleh buat. Tapi aku tak boleh buat untuk seminggu, terbatas dengan jadual kuliah, projek tahun akhir lagi. hmm aku betul-betul berharap dapat cari duit poket sendiri. Aku pernah cuba call keje part time sana sini untuk MAHA tu, tapi mostly nak pekerja yang boleh kerja seminggu dari 10 pagi sampai 10 malam. :(

Seminggu sebelum MAHA, Alhamdulillah ada orang post kat facebook nak cari pekerja sambilan untuk 2 hari iaitu 22 dan 23 November. Sabtu dan ahad memang aku free. So apa lagi terus apply dan dapat. Kerja aku cuma buat survey dengan pengunjung MAHA. gaji pun ok pengalaman pun dapat.

Tapi rupanya susah jugak nak deal dengan orang yang kita tak kenal. Tak semua orang yang kita approach dengan baik akan layan kita semula dengan baik. Kalau yang nak bagi respon tolong jawab survey tu ok la, tapi yang kata bukan-bukan pasal kita tu memang sedeyyy. Aku dah cakap dah yang aku nak buat survey je, tapi mati-mati dia tuduh aku nak promote barang. Sakit hati. Tetapi bertabah la jugak dan senyum je. Ye la kita kerja ikhlas nak cari rezeki halal nak menyara hidup. 

Selain dapat gaji, dapat pengalaman, aku pun dapat kawan-kawan baru. Walaupun aku tak kenal diorang, tapi diorang baik sangat. Kitorang lunch sama-sama, solat sama-sama, pergi kerja sama-sama. Masa hari last kerja, kitorang jelajah area MAHA tu sampai puas! Tapi aku setakat makan free tester je. Diorang membeli belah sakan! beli pekasam, mangga, jeruk, rojak! wah wah wah...

Apapun MAHA memang best. Rugi kalau tak pergi tapi rasa penat bila pergi. Sebab kawasan MAHA sangat besar, sesak dengan orang ramai, parking jauh, pastu kalau tengah panas terik atau hujan lebat, memang melecehkan. Disebabkan MAHA ni dianjurkan 2 tahun sekali, so ini kali terakhir aku pergi sebagai student UPM. 

Siapa lagi yang belum pergi? Tinggal lagi 2 hari je!

oh ya bagi yang tak tahu apa itu MAHA, baca ni kay. MAHA (Malaysia Agriculture, Horticulture and Agrotourism International Show) ialah Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia yang diadakan dua tahun sekali di Malaysia. Ia diadakan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, Selangor. Sumber dari wikipedia.

***

Alhamdulillah. Bulan ni dapat bonus dari Shaklee sebab jualan melepasi target. Senang buat bisnes dengan Shaklee ni, untung dapat, bonus pun dapat. Mula-mula ingatkan nak guna produk untuk diri sendiri je, tak sangka ramai jugak pelajar-pelajar upm yang berminat jugak nak cuba Shaklee. Senang je, beli dengan saya boleh COD di kawasan UPM. Whatsapp 0173065200 / 0194038314.

Tuesday, 25 November 2014

IOI Mall Putrajaya Part 2

Salam.

nak sambung cerita minggu lepas.

3. PARKING

ya, aku dan kawan-kawan aku memang excited sikit bab jalan-jalan ni. Dahlah parking tengah free, lagi lah aku happy. Hmm..mula-mula tak jumpa mana nak masuk area parking kat IOI. (signboard sangat lah sedikit, thanks kat abang2 pekerja asing yang bagi tunjuk arah kat mana nak parking). aku parking kat basement, masa tu kereta tak banyak, orang pun tak ramai, kitorang pun apa lagi.. serang!

Nak dipendekkan cerita, kawan aku sorang ni ada perjumpaan malam ni, so kitorang kena balik awal. Okay, lepas solat maghrib, kitorang pun keluar lah ke tempat parking asal. Masuk lif, tekan lah B2 *yakin je parking kat B2*. Keluar lif, cari parking, tak nampak pulak kereta aku kat mana. (aku parking kat depan pintu je kot). so kitorang guna tangga kecemasan untuk naik ke tingkat atas, tak jumpa juga. Naik lagi tangga ke tingkat atas, eh tak jumpa juga. guna lif pulak, turun kat setiap level, tetap tak jumpa. Kawan aku siap pusing-pusing setiap level. Takut kitorang salah naik lif. Tetap tak jumpa.

aku dah rasa tak sedap hati. Kereta aku dah kena curi ke? mana la tau tadi aku lupa nak lock kereta. *kadang-kadang aku cuai bab ni*. aku dah gelabah. speechless. Kereta kakak aku tu, kalau hilang macam mana nak balik UPM, macam mana nak bagitahu kakak aku? macam-macam benda negatif aku dah fikir.

Kitorang teruskan lagi misi pencarian. Strategi pertama, cari di setiap level. Naik turun lif, naik turun tangga. Hanya tuhan saja tahu betapa kitorang gundah gulana tak jumpa kereta.

Kami mula memasang strategi kedua. iaitu Lakonan Semula!. Maka kami pun naik la ke tempat kami mula-mula keluar dari lif. Tapi hampa. Sebenarnya bukan kami je yang tak jumpa parking kereta, rupanya ramai yang mengalami nasib yang sama. ada 2-3 couple, dan 2 family yang naik turun tangga macam kami, cari kereta punya pasal. Aku pun pelik la, besar sangat ke parking kat IOI Mall ni?

Usaha punya usaha, sebab usaha tangga kejayaan. Setelah 1 jam, akhirnya kereta aku dijumpai. Kami punya lah rasa nak menangis sampai kawan aku peluk-peluk kereta tu lepas jumpa. *kereta tu dah berbulan tak basuh oi*.

Pengajaran. Pengalaman. Tapi menarik. Siap ada buat strategi lagi. Moral of the story, lain kali ambil gambar nombor parking tu dulu, jangan main serang je!! kalau dah Mall besar, mesti lah parking dia pun besar kan. Kalau tak silap aku, parking dia start dari LG(a), LG, B1, B2..tak pasti la ada B3 ke tak. Tapi masa kejadian, aku parking kat LG(a). tak tahulah macam mana la kitorang boleh tak perasan kewujudan LG(a) tu. 

Bila lagi aku nak pergi IOI mall ni? tunggu lepas habis final exam sem ni. Target nak main Ice Skating puas-puas! JOM!

***
Malam ni stay -up siapkan final year project! 

Saturday, 22 November 2014

IOI Mall Putrajaya baru dibuka part 1

Salam.

Aku baru balik dari IOI Mall Putrajaya yang digembar gemburkan baru-baru ini. Yang paling bestnya, dekat je dengan UPM, so kalau aku stress ke mengidam ke merajuk ke senang nak cari port untuk membawa diri.

Sori The Mines, lepas ni mungkin kita dah jarang bertemu. Aku sudah ada cinta hati baru. T.T

Masa mula-mula sampai, aku memang kagum lah dengan design mall ni. Dah lah panjang kemain, pastu bersegi-segi pulak tu. Cuma memang aku dah agak mesti awal-awal macam bosan sikit sebab banyak kedai yang belum beroperasi lagi. So aku cuma jadi pemantau je la hari ni, tengok kedai apa yang best.

Macam-macam ada, yang paling aku suka Ice Skating Rink. Mula-mula nak try, tapi ramai orang. Tambahan pula, ada mamat cute jatuh depan kitorang masa tengah skating. Kitorang tak sampai hati nak gelak depan dia, so kitorang cepat-cepat blah dari situ. Nak main time tak ramai orang, so kalau jatuh patplohpatkali pun tak ramai sangat yang tengok.

Bagi aku, perkara yang paling penting untuk sesebuah mall ialah:

1. KEDAI MAKANAN/RESTORAN

Aku ni jenis kalau pergi Mall, aku tak eksaited sangat masuk butik pakaian. Memanglah aku ni dari luar nampak macam perempuan tipikal, tapi nafsu aku lebih banyak ke arah makanan berbanding pakaian. Lagipun dengan saiz badan comel aku ni, bukan senang nak cari saiz yang sepadan. Masuk butik Mango, semua gedang-gelebeh untuk aku, masuk butik H&M semuanya terlalu mahal untuk aku, yang murah nye ialah skirt pendek dan baju tanpa lengan. kejadahnya aku nak beli? pastu kalau masuk butik kiki lala, kecik sangat pulak saiz nya untuk aku. Makanya aku dah tak gemar sangat shopping pakaian-pakaian ni kecuali kalau betul-betul memerlukan.

Jadinya yang membuat aku teruja ialah, kat IOI mall ni kebanyakan jenis kedai makan ada. Shabu-shabu, dubu-dubu, seoul garden, mcd, kepsi, pizza, texas, secret recipe, macam-macamlah. Pilih je mana satu idaman kalbu. Yang tak ada ialah Dip&Dip, Chemistry Lab, Satay Kajang, Burger Bakar, Wendy's, hmmm apa lagi? tolong sebutkan boleh?

Ikutkan nafsu perut ku, semua kedai makan aku nak try. Contoh hari ni makan kat Kenny's, lain kali nak try Nando's pulak. Minggu depan nak masuk Sakae Sushi. Macam tulah, ajet-ajet jalan-jalan cari makan. Cuma masalahnya banyak kedai yang aku ragu-ragu status keHALALan toyyibannya. Contohnya kedai yang ada tampal PORK FREE tapi tak ada gantung sijil halal. Yang memusykilkan aku ialah,  kemain ramai pelanggan muslim yang datang makan kat situ. Yang aku tahu, pemilik dan tukang masak nya ialah bukan muslim. Macam mana ya, kalau dah ragu-ragu, baik tak payah makan langsung kan? 

2. SURAU

Yang ni kelakar. aku faham mall ni baru bukak, signboard surau susah nak jumpa. Rupanya surau bukan main jauhhh lagi kat hujung dunia. Surau lelaki di bahagian kanan dan surau wanita di bahagian simpang sebelah sana. Masalahnya aku dah terikut tanda arah ke surau lelaki. Patutlah abam-abam pandang pelik, siap tunjuk arah lagi, "dik, surau wanita kat sana nun." duhh kelakar. Masalahnya signboard sama. tak boleh nak bezakan tu arah surau lelaki atau perempuan. Tolong letak signboard yang JELAS bebanyak okay! 

Surau lelaki aku tak tahu macam mana. tapi kalau surau perempuan aku rasa banyak yang perlu diperbaiki sebab surau alamanda lagi cantik dan selesa. Yang pertama, tempat wuduk perlu diperbanyakkan lagi. Kalau setakat empat pili je, tapi jemaah nya sampai berpuluh-puluh, korang bayangkan lah kitorang nak amik wuduk tapi beratur macam nak bayar tol kat lorong tunai.

Saiz surau dah ok dah, cukup besar. Cuma selipar pulak sikit, telekung dan sejadah tak banyak, dan cermin nak touch up tudung pun tak ada. Tak apalah, mula-mula macam tu kot, lama-lama nanti ada lah perubahan, kan? 

3. PARKING

Yang n yaaa ampunnn. Entri lain kali aku cerita. 

*tido. esok kerja*

Wednesday, 19 November 2014

Test 2 & vivix

Salam.

Aku harap lepas ni aku tak buat lagi janji palsu dengan diri aku sendiri.

***

Contohnya macam semalam, pada jam 10.00 malam, aku berniat nak rehat kan kepala otak aku kejap dalam 30 minit dan sambung study untuk test esok pagi. Ada lagi 4 subtopic yang kena cover tapi sebab otak dah tepu, aku rebahkan juga kepala kat bantal. Lepas tu apa yang aku ingat, aku mimpi pergi kursus pastu mimpi family pulak. Gila homesick sampai ke mimpi.

Tapi aku bukan nak cite pasal mimpi.

Aku tersedar bila handset aku berbunyi. Ingatkan ada orang call memalam ni. Tengok je jam, MasyaAllah! dah pukul 5.50 pagi! dahsyat nya aku punya rehat dari 30 minit sampai ke 6 jam. Tunggang terbalik aku study last minit sebelum pergi test. Main scan je apa yang aku nampak.

Nasib baik la time test tu aku banyak tanya soalan yang aku tak faham kat lecturer, dan lecturer aku 'sporting' tolong bagi hint. Macam tahu-tahu je kat atas kepala aku ni ada tulis "TAK STUDY APA-APA MALAM TADI".

Alhamdulillah. nasib baik dapat jawab semua soalan walaupun tak tahu jawapan betul atau salah. Ok lah daripada tinggal kosong macam tu je kan?

***

Aku akan cuba. *mata dah minta izin nak lelap*

***

Alhamdulillah, lepas kelas tadi terus pecut ke pejabat ambil bungkusan dari Shaklee, dan terus COD kat pelanggan di UPM. Walaupun niat sebenar aku jadi ahli shaklee sebab nak consume vitamin dia je, Tapi kalau ada yang berminat nak beli dari aku, itu kira rezeki. Semoga pelanggan aku dapat manfaat dari vivix shaklee. Nah aku belanja sikit info pasal vivix ni!


Yang bestnya bila beli vivix, free postage taw. Kalau berminat nak hadiahkan kat tok, nenek, opah, mak, ayah, sedara mara, adik beradik, atau nak makan untuk diri sendiri, just sms/whatsapp aku kat no ni 0194038314. COD sekitar UPM, serdang dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya.

Saturday, 15 November 2014

Puas hati semorang?

Salam.

Apa perasaan korang bila lalu depan member-member tapi diorang pandang korang menyampah? mesti korang terfikir, eh aku ada buat salah ke dengan diorang? rasanya aku tak jumpa pun lepak-lepak dengan diorang semalam. Keluar sama-sama pun tak. Eh, dah kenapa muka macam tak puas hati?

Kalau kau seorang yang bijak bestari petah berkata-kata, mesti kau bijak melantunkan persoalan kau kepada mereka. tanya mereka dengan sopan santun lemah lembut berbudi bahasa. "maafkan saya, boleh saya tahu kenapa anda semua memandang saya seperti saya ada melakukan kesalahan. Boleh saya tahu apa kesalahan saya itu? supaya saya boleh betulkan kesilapan saya. saya minta maaf jika saya ada menyakitkan hati anda semua tanpa saya sedari." Kena pandai main ayat manis sebab kalau korang jenis yang panas baran silap-silap boleh membawa kepada pergaduhan.

???

Kalau aku senang. Kalau kau tak puas hati dengan orang lain. Jangan jadi pengecut cakap belakang. Bagitahu depan-depan. Setakat tunjuk muka menyampah kau depan dia belum tentu dapat setel sakit dalam hati kau tu. Entah-entah dia tak ambik port pun. Kau je yang syok sendiri sakit hati sorang-sorang.

Kalau aku jadi lagi sorang tu, aku buat bodoh je. Kalau dah kau tak de buat apa-apa dengan diorang, buat apa nak susah-susah fikir? "Kalau betul diorang tak puas hati dengan aku, cakap la depan-depan, apa nak takut. aku tak pernah makan orang pun." Daripada menyemak sibuk fikir apa orang tak puas hati dengan kau, lebih baik kau puaskan hati kau dengan perkara-perkara yang menggembirakan hidup. Dah-dah tak payah nak perasan sorang-sorang. Entah-entah memang semulajadi diorang punyai ekspresi muka normal begitu. Kau je yang perasan diorang menyampah dengan kau padahal tak pun. Ce husnuzooonnn sikit...

***

Sometimes people are hardly to understand us. So how we would make them to understand us?

Sometimes people thought that we hate them, but actually we don't. How can they make such assumptions? weird.

The easier way is to communicate. Stop writing all answers on your own head. Get the real answers.

jangan ludah kat blog skema rono

Salam.

Just wonder, kalau kita dah tersilap langkah, tak bermakna kita tak boleh patah balik kan? memang lah benar "terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya". tetapi as a human, kita perlu ada sikap toleransi, bermaaf-maafan dan terima hakikat bahawa tidak semua manusia sempurna. 


Jadi andainya kau dah terludah, memang kau tak perlu jilat balik sebab ludah kau kotor okay. Tapi kau boleh lap dan bersihkan ludah kau tu. Tak payah nak egoistik sangat. Terimalah hakikat yang kau memang dah ludah. jangan "baling batu sembunyi tangan". dah ludah tapi tak mengaku tu ludah kau itu lagi vengong.


"siapa yang sanggup jilat ludah dia sendiri angkat tangan!" 

ewwwhghhg lulz

***

"you are what you are thinking of"

so let's think..

if you think you can do well in sports, then you are a sportsman.

if you always think bad of others, then you are a bad thinker.

if you think you can always forgive people, then you are a forgiving person.

if you always think about the people that you hate, then you are a hater.

if you think you can do all the things by yourself, then you are an independent person.

if you think you must do exercise,  you are a health care person.

if you are always think about your family, you are a family person.

if you think animals are cute, you are also a cute person. *because cute people loves cute things, right?*

There is so many things that you can think. either it is a positive or negative, it's describe who you are. In the end, it does not matter what others think about you, the important thing is to be yourself.

so, who are you?

dah pukul 9 pagi? hmmm

salam.

hari sabtu.

Aku masih membungkus dalam hamparan selimut. walaupun perut dah berkeroncong, tetapi aku masih degil tak nak bangun. Tuhan, tolong berikan aku kerajinan. Banyak sangat kerja yang nak disiapkan. Siapa kata hari minggu hari untuk beristirehat? Masa semakin suntuk. Aku sedang mengejar deadline, kalau tidak aku yang akan die.

Dalam kepala tengah fikir nak masak apa hari ni. Macam nak masak bihun tapi stok sayur dah habis kowt. Rugi tak pergi pasar semalam, borong sayur. Aku ni jenis yang pantang kalau tak jumpa sayur dalam main course. Rasa macam hidangan tak lengkap. dan aku jenis pantang orang tak makan sayur, paling teruk pun aku bebel je la "dah besar-besar pun tak nak makan sayur".

Memang biasanya kanak-kanak paling tak suka makan sayur kan? aku teringat anak saudara aku yang umur 2 tahun. mula-mula elok je dia makan semua benda sebab ye la, budak baru ada gigi dah boleh makan sendiri. lepastu dah pandai tanya, "acik ni apa?". aku cakap "ini sayur. sayur sedap dan baik untuk kesihatan." dia cakap "tak nak sayur."

Diorang dah pandai beza kan rasa sayur rupanya. Memang la sayur tak sedap sangat berbanding ayam goreng. Susah betul nak didik kanak-kanak makan sayur. Kalau nak paksa makan, nanti merajuk pusing satu rumah.

Tapi ada penyelesaiannya, bagi diorang makan mealshakes dari Shaklee. anak saudara aku tu dulu paling susah nak makan nasi. asyik nak mintak keropok ikan goreng je. Mak nye (kakak aku) dah risau tapi nasib baik cepat jumpa produk ni. Alhamdulillah, aku pun teruja tengok anak saudara aku ni makan. Siap mintak tambah lagi. cuma yang pasal sayur tu memang tak lah dia nak makan. suruh buang dari pinggan pulak tu.

Dulu dia kurus kering ikut mak nye. tapi sekarang dah naik berat badan. dah boleh dah cubit lemak dia sikit-sikit. Dan dah semakin bijak! bila lapar, dia pandai pergi dapur cari makanan sendiri. bukak peti ais dan makan depan tv. cuma kakak aku kena sediakan makanan siap-siap dalam peti ais. senang dapat anak saudara macam ni. bijak dan cerdas. Oh ya, satu family boleh kongsi minum mealshakes.

Selain mealshakes, anak saudara aku ni pun makan vitamin C chewable dari Shaklee. Dia selalu nampak mak dia makan set vitamin berpantang Shaklee, so dia pun teringin nak makan vitamin jugak. so kakak aku belikan dia vitamin C. sedap rasa oren. hari-hari dia minta nak makan, "acik, satu hari makan satu biji je" katanya.

Jika berminat nak cuba Mealshakes dan vitamin C untuk anak anda, atau berminat nak tahu pasal vitamin Shaklee boleh hubungi Master-to-be Shaklee di facebook Mariah Smile atau hubungi melalu whatsapp (0173065200). InsyaAllah anda akan diberi khidmat nasihat percuma. Jika anda berminat nak jadi ahli atau pengedar, sis Mariah akan membantu anda sehingga berjaya.




okay perut aku dah start lapar. Lepas breakfast, kita telan vitamin B complex Shaklee sebiji untuk sehari!

Friday, 14 November 2014

mak nyah jatuh longkang

salam.

Kalau korang lah,

bayangkan korang tak sengaja tertolak orang sampai dia jatuh longkang dan luka berdarah,

lepas tu, korang nak tolong dia bangun, minta maaf dan bawa dia ke klinik tak?

mesti la jiwa malaikat dalam diri korang akan kata "sudah semestinya."

tapi macam mana pula

kalau korang tertolak seseorang yang korang menyampah tengok?

contohnya tertolak mak nyah yang rambut blond, jalan terkepit-kepit, pakai skirt pendek tapi lupa nak cukur bulu kaki? mak nyah yang terjatuh tu siap minta tolong kita dengan suara halkum dia lagi..

"adik, tolong nyahhh..sakittt...awwwww."

korang nak tolong tak? atau jiwa syaitonnirrojim korang cuma kata "padan muka. elok sangat dengan nasib kau macam ni. biar insaf sikit."

sebenarnya apa yang korang nampak dari situasi ni? sikap prihatin korang atau kejahilan mak nyah tu memilih jalan yang salah?

sebenarnya siapa-siapa yang jatuh pun, kau kena tolong jugak kan? tak kisah la apa jua latar belakang dia, dah tahu kau tertolak dia sampai jatuh, kau kena juga minta maaf dan tolong dia.

Selain tolong rawat luka mak nyah tu, sambil tu kau nasihat lah dia. mungkin tuhan takdir kan kau tolak dia supaya kau boleh tegur dia dengan berhemah. sebab kalau kau tak tertolak dia, sampai bila-bila kau akan kutuk-kutuk golongan mereka dari jauh (macam pahlawan papan kunci).

***

okay ini cuma analogi. aku tak pernah pun tertolak mak nyah sampai jatuh longkang. setakat ni mak nyah terakhir yang aku jumpa kat butik pengantin je. Belum pernah lagi jumpa kat toilet mahupun ruang solat wanita.

eh.

***

Mempertahankan hak kita memang nampak hebat. tetapi jadi tak hebat bila apa yang kita sangka hak kita tu melawan hukum tuhan. hey, siapa yang lagi hebat? kau atau tuhan? #isutransgender

jiwa hyperaktif ku

salam.

lama sangat tak update blog.

Ketika jiwa sedang kacau, baru aku teringat nak luahkan kat sini. Ya, kau dah dapat meneka yang jiwa aku tengah kacau. Hari aku tak produktif. Seharian aku cuba merawat jiwa.

Tapi akhirnya tiada solusi. Blog juga tempat aku menulis isi hati.

***

Apabila aku betul-betul teringin akan sesuatu, maka kedegilan ku, sukar untuk ku lawan. Apa yang aku nak, pasti akan ku usahakan supaya dapat. Namun, tak semua aku mampu tawan. Ada ketika aku memerlukan masa dan usaha untuk aku capai.

Dan risikonya, aku cuba menyerahkan diriku pada sebuah pengorbanan. Pengorbanan yang sebenarnya tak relevan dek akal!

Sehingga lah beberapa ketika aku mulai sedar akan kebodohanku. Nak mendapat kan apa yang kita mahu tidak semudah menggadaikan apa yang kita ada. Fikirlah secara logik. Jika ianya sesuatu yang sukar, berikan kau masa. Tingkatkan tahap kesabaran. Usaha bersungguh-sungguh. Dengan itu, maka apa yang kau inginkan akan tercapai.

Okay aku cuba tenang. aku cuma perlukan kesabaran tahap maksima. Berhenti dari meronta-ronta ikut kemahuan jiwa. tutup mata dan cuba diam.

Aku akan cuba melawan kau, wahai nafsu jiwa perempuan yang hyperaktif bila nampak perkataan 'SALE'!!!

***
Terima kasih baca. Tahap ketenangan aku dah meningkat 0.01%. Tengah exercise untuk meningkatkan tahap kesabaran. Tambah-tambah lagi di hujung-hujung tahun ni..

Sunday, 12 October 2014

bihun goreng je pun

oh yeahhh...selamat hari ahad!
esok dah start minggu test, tapi makan tetap makan. malah makin bertambah-tambah selera aku bila tengah study ni. bila stressed belajar, perut memang cepat mengidam yea?

disebabkan mak aku pos daging korban kat adik aku, so terngiang-ngiang la kat kepala aku nak masak apa. peti ais kecik je, bukannya banyak sangat bahan. dan aku lebih berhati-hati sebab hari tu pernah masak sup daging, tapi tak berapa nak menjadi sebab tak cukup bahan dan daging agak liat. so dari semalam lagi aku dah google resepi bihun goreng daging! ~

tapi aku tak ikut betul2 resepi. jenuh la nak masak sambil tengok laptop. so aku bayang-bayangkan je dalam kepala dan aku belasah je apa yang patut.

mula-mula check dulu apa yang ada dalam peti ais. pastu baru boleh reka-reka resepi ikut resepi google. so ini yang aku ada..

bahan2-
daging dipotong kecik-kecik (cepat masak dan tak liat)
cili boh (better guna cili kering, tapi aku tak de blender so guna ready-made je)
bawang merah dan bawang putih
cili merah (aku pesan cili padi kat adik tapi dia bagi semua cili merah)
kiub pati ayam (guna separuh je)
kobis
kicap
sos cili (aku tak de sos tiram so aku tak guna)
telur
garam, gula
air, minyak masak
bihun

mula-mula panaskan kuali, letak minyak dan goreng daging yang telah dilumurkan garam.
lepas daging macam dah masak, campakkan bawang putih dan bawang merah, goreng lagi sampai kekuningan.
then masukkan cili boh. part ni aku tak suka sebab memercik-mercik. habis kotor dapur.
then masukkan air ikut suka, tambah sos, kicap, gula, garam. dan biarkan mendidih.
rasa dulu cukup masin dan manisnya ke tidak.
bila dah ok, masukkan bihun. kacau rata, masukkan kobis dan cili merah.
pecahkan telur kat tengah-tengah.
yeaaa dah siap.

sori la gambar takde sebab aku takde smartphone. *siyes*

aku start siapkan bahan  pukul 9.30 pagi, siap masak pukul 10.00 pagi. tapi aku nak makan bihun ni time tengahari. *pun boleh*. so jom sarapan dengan ESP shaklee dan vitamin B-complex dulu.

*advertisement*
nak dapatkan produk shaklee? ada pelbagai multi-vitamin, produk kebersihan diri, kebersihan rumah, water filter dsb. whatsapp/sms 019-4038314 atau ke fb mariah smile atau page fb mariahsmilestore
*thanks*

Friday, 3 October 2014

jom lebih sihat

"Kita yakin badan kita telah cukup nutrien sehinggalah bila kita jatuh sakit. Kemudian baru nak ingat balik, makanan apa yang telah kita makan. Cukup kah nutrien seharian untuk antibodi kita? terutama bagi mereka yang bekerja dan sibuk belajar, yang selalu memilih hidangan yang segera dan ringkas di restoran/gerai. Anda mungkin rasa kenyang, tetapi bagaimana dengan keperluan tubuh anda?

-rajinkan diri untuk bersenam/ ubah gaya hidup kepada yang lebih sihat seperti gantikan lif dengan tangga, berjalan kaki untuk ke kedai berhampiran, cuba parking kereta di tempat yang jauh. 

tips lagi: https://www.facebook.com/Jom.Sihat.Olak.Lempit/photos/a.326918487488813.1073741828.326896847490977/331800587000603/?type=1&theater

-minum air kosong 3 liter sehari. sentiasa bawa air ketika keluar rumah terutama pada cuaca panas.


-pilih vitamin/supplement dari bahan semulajadi untuk membantu membekalkan nutrien yang cukup untuk keperluan tubuh anda. sebagai contoh vitamin dari Shaklee."


ya. saya sekeluarga memang pengguna shaklee. ayah saya makan ubat untuk mengawal kolestrol. mak saya makan vitamin E. kakak-kakak saya semua guna set mengandung dan berpantang dari shaklee. abang-abang saya makan vitamin alfafa, ada yang ambil set kurus. almaklumlah perut dah ke depan. anak-anak saudara saya yang dahulunya susah nak makan, sekarang dah berselera asyik-asyik minta nasi. alhamdulillah, semua diberikan kesihatan yang baik.

dan selepas itu saya terus mendaftar menjadi ahli. sebab nak jadi pengguna setia kena lah beli dengan harga ahli kan. kehidupan saya lebih ceria dan bertenaga dengan vitamin shaklee. dulu selepas matrik, memang selalu batuk2, demam dan kulti kering. kadang-kadang period pun tak teratur. kalau mengadu kat mak pun kena bising jugak. tu lah kau, ajak jogging tak mau. kat universiti tu pulak makan tak jaga. 

ya, memang kat universiti aku tak terjaga makan, tidur pun tak tentu apatah lagi nak berjogging. itu aku. lain orang lain cara mereka. ada yang hari-hari aku nampak jogging. hebat betul. so aku pun dah buat keputusan. aku akan kurangkan makanan segera seperti maggi, jajan (keropok), kepsi, air gas dan makanan yang sewaktu dengannya. aku cuba makan makanan yang bersayur dan berprotein. dan sekarang aku dah tak guna lif, naik turun tangga je. gi kelas pun jalan kaki je. mula-mula memang penat.

nak cite pasal makanan tambahan/ supplement untuk kesihatan. dulu aku pernah beli kat farmasi. diorang promote la satu multivitamin ni. harga dalam RM70. lepas aku makan tu, ok jugak la badan aku ni lebih bertenaga. lepas dah habis sebotol tu baru aku kenal dengan shaklee. rupanya shaklee ni dah femes, daripada bahan semulajadi. tak ada kesan negatif untuk badan. so apa lagi...

sekarang aku tak risau dah pasal apa yang aku makan. setiap hari sarapan dengan ESP dan B-complex. kenyang sampai tengah hari. disebabkan aku ni kurus dan makan apa pun tak naik berat, lepas aku try shaklee, selera makan aku bertambah dan yang paling penting, makan banyak pun tak gemuk. sebab ada vitamin untuk melawaskan. aku pun kan selalu exercise naik turun tangga, so makan banyak pun kekal sihat. time malam aku ambil vitamin E untuk kulit. sebab kulit selalu terdedah kat air cond, asyik kering je.. sebelum tido, makan lg ESP dengan vitamin C. bangun pagi esoknya wohaaa...rasa flawless gitu. tapi ambik masa jugak. kena minum air kosong 3 liter sehari. kalau malas exercise, jalan kaki hari-hari. macam aku dah hampir sebulan pakai set shaklee untuk kulit ni, dah rasa shaklee effect dia. 

korang pun boleh cuba. sebab dalam banyak-banyak produk untuk kecantikan kulit, aku rasa produk shaklee paling selamat sebab dia bukan produk pencerah kulit tapi produk kesihatan dari dalam. bila dalaman korang sihat, dah tentu serinya tampak dari luaran kan? so kalau nak try, boleh beli dari Puan Mariah Smile (fb: mariah smile atau page fb: mariah smile store)

Sunday, 28 September 2014

hashtag maghrib

kadang-kadang keadaan memaksa aku untuk terus berdiam..

dan dalam diam aku cuba kuatkan tembok air mataku..

namun tembok tetap pecah disebabkan hebatnya dugaan Mu pada ku..

dihadapan manusia aku melirik senyum mengungkap tawa..

tapi dihadapan Mu aku jatuh rebah..

aku tak kenal siapa diriku..

sehingga aku sedar akan kewujudan Mu..

yang sentiasa memberi segala nya padaku..

dan aku bersyukur aku masih hidup..

masih menghirup udara milik Mu..

meskipun dugaan yang Kau berikan amat lah payah..

selagi aku masih di dunia aku harus tabah..

mohon ku agar Kau tuntuni aku dan kesayanganku di dunia ini..

menemui cinta Mu yang abadi di firdausi..

Ya ALLAH, aku berserah di atas ujian yang Kau berikan..

mohon segalanya dipermudahkan..

Saturday, 20 September 2014

resepi tomyam tanpa ayam.

hari sabtu datang lagi..
aku cukup suka hati..
boleh bangun pukul 10 pagi..

hari ini aku masak tomyam tanpa ayam. acah-acah kononya resepi tomyam simple dan mudah.
kekdahnya? buka peti ais, tengok apa yang ada yang boleh dijadikan tomyam. kalau tak ada ayam, guna sotong ke udang ke apa-apa je lah. tapi dalam kes aku ni, yang ada hanyalah:

kobis
carrot
daun limau
bawang
cili padi
pes tomyam

ok takde hal lah tak ada ayam. tomyam sayur pun boleh. janji tomyam. ahh lupa pulak. tak sah kalau makan tomyam tak ada telur dadar!

so aku pun goreng telur dadar. simple je.

tapi hmmm...

masa aku rasa tomyam aku, tak kaw sangat. pastu aku dok pikir apa yang aku lupa nak bubuh ea? garam gula dah..air dah cukup. oh yaa...tak de serai..tapi tak kesah la. janji makan.

check nasi pulak. alahaiiii nasi gua lembik bhai..kes terlebih air. aku pun masak lama sikit bagi dia berketul sikit.

dalam masa setengah jam, (jam menunjukkan pukul 1 petang) nasi dah masak, tomyam dah masak, telur pun da goreng, air kordial sarsi pun da setel.

dan sekarang pukul 4 petang aku lapar balik!

berselera betul aku makan sejak dua menjak ni. mohon2 dapat naik berat badan. dulu sebelum puasa berat aku 40kg, lepas raya berat turun 2kg. mohon2 lepas amalkan produk SHAKLEE, dapat naikkan berat badan sebanyak 5kg.
*adv*
sekarang (bulan september 2014) tengah promosi beli 3 percuma satu, so korang yang ada geng 4 orang tu boleh la share duit beli sama-sama kan? kalau yang tak ada geng 4 orang tu, jangan risau. master-to-be Mariah boleh selesaikan masalah anda. cepat sebelum terlambat. tinggal 1 minggu je lagi. klik sahaja link blog dibawah



Thursday, 18 September 2014

spaghetti yang malas

aku ni sebenarnya tak pandai masak. serius. adik aku lagi pandai masak dari aku.
tapi orang kata biar tak pandai masak, yang penting rajin masak. betul tak uolls? *google resepi*

so hari ni aku nak share resepi yang aku masak untuk dinner tadi...hahahah
aku nak masak spaghetti je pun. tapi versi campak-campak. tapi time makan, eh sedap jugak bhahahaha. perasan gila perut aku ni.

kekdahnya?
korang perlukan spaghetti, sos spaghetti prego/kimball/adabi, bawang merah, bawang putih, garam, gula, air, telur. sebab ini je bahan yang aku ada kat rumah. malas nak keluar beli barang. orang bujang memang belasah je apa yang ada kat peti ais.

mula-mula rebus spaghetti, lepas dah lembut, tambah sikit marjerin supaya dia tak melekat-lekat.

kemudian tumis bawang merah dan bawang putih. lepas dah kekuningan, masukkan je telur dan goreng sampai telur hampir garing. kemudian masukkan sos spaghetti, tambah air sikit, garam dan gula secukup rasa. lepas tu korang adjust-sdjust la rasa dia.. kurang lebih tambah la apa yang patut.

masakan bujang memang senang macam ni. sebab makan sorang je. yang penting perut kenyang.

korang yang pandai masak tu, masukkan le ayam ke, sayur-sayuran ke, tambah lada hitam sikit. baru kaww..baru lah ada mak cik nak buat menantuuuu..

ok dah kenyang, selepas dinner, masa untuk makan vitamin E shaklee!

nak jugak vitamin E dari shaklee? beli kat SINI je.

Wednesday, 17 September 2014

jawab soalan aku yang kat perenggan last sekali. tq

hari ni kelas aku pukul 9 pagi. kelas paling awal untuk semester ni. sebenarnya aku dah bangun tapi duk golek-golek lagi dalam selimut sampai termimpi-mimpi yang aku dah terlewat ke kelas. bila aku tersedar..owh baru pukul 8. cuak jugak sampai tengok jadual kuliah banyak kali. betul ke aku kelas pukul 9 ni? lepas tu baru lah merangkak ke toilet, kemas beg, iron baju tup tup dah pukul 8.30 pagi.

dulu masa aku tumpang moto kawan, boleh lah tergedek-gedek pukul 9 baru nak keluar bilik. sekarang bila dah kena pergi sendiri, kena lah 'on time'. lagipun aku nak practise untuk selalu tepati masa. sebab aku tak suka orang yang tak tepati masa, so aku pun kenalah tepati masa jugak. yedoook?

 masa nak keluar bilik tu aku lupa nak makan shaklee ESP. apa lagi, amik air sejuk dalam peti ais, bancuh dengan satu sudu ESP dalam tumbler kecik. pastu shake shake sambil turun tangga. kaedahnya, aku bawak sekali tumbler tu pergi kelas. hahahaha pun boleh sebab tak sempat, nyah. sebelum keluar bilik tu pun aku sempat rembat botol B-complex, dalam kelas aku makan sebiji. dah setel.

bagi aku, lagi sedap ESP korang bancuh dengan air sejuk. satu sudu tu dengan air 1/2 cawan. ada yang kata tak rasa apa-apa, ada yang kata rasa soya. bagi aku, kalau korang bubuh air lebih, memang tak rasa apa, kalau aku, aku suka rasa soya. sedap dan mengenyangkan. tapi kalau korang tak suka soya, boleh campurkan dalam minuman oren, ribena, susu, dan sebagainya. kawan aku blend dengan kurma + susu UHT. dah macam breakfast neelofa pagi-pagi, cuma tambah khasiat ESP.

apa-apa hal pasal shaklee korang boleh check it out kat blog ni http://taufikmaria.blogspot.com
aku beli kat situ dan dah jadi ahli secara percuma. kalau nak beli kat aku pun boleh. tak nak beli, nak tanya-tanya pasal shaklee ni pun boleh. whatsapp cik el 0194038314.

nak tanya,
aku mimpi seseorang malam tadi. sebenarnya dah banyak kali mimpi dia. walaupun sebelum tido aku nak mimpi orang lain. tapi tetap jugak mimpi dia. korang rasa macam mana?

Tuesday, 16 September 2014

hari ni cuti yeayy

hari ni first time kot aku try produk shaklee yang betul-betul aku beli..bhahaha sebab sebelum ni aku rembat mak aku punya vitamin E shaklee. alah satu botol tu ada 120 kapsul kot. 4 bulan tahan. lepas aku kaw tim kaw tim, mak aku mesti tak perasan aku belasah vitamin dia. tapi aku tak belasah bapak aku punya phytocol shaklee sebab bapak aku ada kolestrol tinggi. boleh je aku nak makan untuk kesihatan jantung, lebih-lebih lagi aku suka makan tapi malas nak bersenam. kang kalau aku belasah jugak nanti kena belasah dengan kakak aku.

akhirnya selepas mendapat duit ptptn, aku pun beli la sendiri vitamin E aku dari kakak aku. eh tetibe kakak aku suh beli set kecantikan terus. alahai aku ni sebenarnya dah cantik (bagi aku lah sebab aku ada tahap keyakinan yang tinggi) tapi sebab nak jaga kesihatan, apa salahnya kan. so terjebak la beli vitamin-vitamin lain dengan harga yang murah dan eh eh eh aku pun automatik jadi ahli. wohaaa...

so kakak aku dah bagi tips-tips dan panduan nak makan. owh senang gila bhai. makan satu tablet sehari je untuk vit C, vit E dan vit B complex. ESP plak bancuh pagi dengan malam satu sudu je. kenapa simple sangat ni? geram pulakk kiter..

so dengan semangat dan azam baru untuk semester dan tahun akhir ni, pagi tadi aku google la video tutorial fitness untuk 10 minit. serius sakit-sakit belakang aku sebab dah berbulan tak bersenam. selalunya mak aku ajak jogingg aku menyorok bawah selimut. sekarang ni sebab nak sihat punya pasal, aku bersenam jugak la depan laptop. seploh minit pun ok lah. aku pun bukannya gemok pun cuma lemak-lemak kat kiri kanan depan belakang aku ni semakin kelihatan.

so korang yang kuat makan tapi malas nak bersenam tu, jom lah join aku. jom cari balik kasut sukan korang dalam stor. kasut sukan aku tu walaupun beli kat giant rm14 je, tapi tahan wooo 4 tahun sebab dalam 4 tahun ni beberapa kali je aku pakai..selebihnya campak stor. bahahahaha tolonglah jangan ikut perangai buruk aku ni.

dah dah ni nak promote page tips kesihatan ni. klik SINI

Monday, 15 September 2014

hadiah paling jimat

aku perlu berikan seseorang hadiah
tetapi aku tidak tahu nak bagi apa
puas aku pusing pasaraya
dengan bajet seciputku
tetapi akhirnya keluar dan putus asa
aku memang tidak tahu
apa yang kaum Adam mahu

kata mereka
hadiah untuk lelaki berjenama
jam tangan, tali leher atau kemeja
sudah tentu lari dari bajet gua

makanya, 
aku berikan barang yang aku suka padanya
semoga dia pandai menjaga
kerana aku baru sahaja beli sebulan dua
demi berjimat, kurelakan jua
nah kau lelaki, aku bagi kau walaupun aku punya

kemudian aku mencari pembalut hadiah pula
tetapi semuanya sesuai untuk kaum hawa
jadi aku google lagi pembalut khas
dan aku cuma print atas kertas
nampak sangat aku berjimat

sudah ku balut kemas-kemas
tak sangka aku begitu puas
melihat hasil kerja tangan penuh ikhlas 
kerana kreativiti itu tak pernah terbatas

p/s: tak sia-sia aku belajar pendidikan seni kat sekolah. subjek feveret
*adv*
set vitamin shaklee aku dah sampai. 
tadi ada orang tanya pasal set sendi untuk mak dia.
sesuai untuk mereka yang berumur joint health untuk sendi2 dan tulang, oestromatrix untuk kalsium dan omega guard ialah minyak ikan untuk otak, sendi dan mata.
whatsapp 0194038314



Saturday, 13 September 2014

weekend's mumbling : ngomelan hujung minggu

hari sabtu
kau malas baca buku
yang kau rajin cuma bermuka buku

hari sabtu
kau rajin cuci baju
cuma kau malas nak lipat baju

hari sabtu
orang lain makan roti minum susu
kau menketedarah ayam goreng yang keras macam kayu

esok ahad
azam kau sudah pahat
moga-moga ilmu melekat

esok ahad
kau mahu usaha lagi kuat
jangan hanya sembang lebat

esok ahad
kau kena jadi lebih hebat
sebab sendiri mau ingat


*adv*
(klik gambar untuk link ke fb kakak aku. kalau nak beli dari aku, tanya dia hahahaha)
jom buat!


Friday, 12 September 2014

kejutan budaya


pukul 6.30 petang baru aku jumpa nasik.. dari pagi cuma sempat telan roti dan kismis. sampai ke petang bertahan dengan air masak je. tiada apa yang boleh aku simpulkan mengenai hari aku pada hari ini melainkan............ aku perlukan tidur yang cukup untuk menghadapi esok hari.

aku bukan seorang yang makan banyak, tapi kalau time cuti semester kat rumah, hobi aku ialah membuka peti ais dan makan segala apa yang boleh dimakan seperti buah-buahan, aiskrim, sosej, nugget, telur, pendek kata selagi ada makanan dalam peti ais, aku akan makan. pening mak aku, asal aku balik je cepat je makanan dalam peti ais habis terutama buah-buahan kesayangan dia. Oleh kerana kalau kat rumah, setiap masa aku mengunyah, dan perut aku sangat bahagia, makanya ketika aku duduk jauh dari rumah dan peti ais...perut aku mengalami kejutan budaya.

kaedahnya, pagi aku cuma telan roti dengan air masak. kalau sempat aku bancuh susu. tapi pukul 9 pagi perut aku dah krong kreng krung. berbunyik tahap pelajar sebelah aku boleh perasan dan siap hulurkan biskut untuk aku. malu oii tapi tak boleh nak kawal tahap kekuatan bunyi perut aku tuh. biskut tu pun aku ambik la jugak dengan harapan perut aku akan stop berbunyi. oleh kerana kelas adalah packed sampai ke petang, aku tak sempat lunch. walaupun dah lapik perut dengan biskut dan air masak, perut masih lagi berdendang ghazal untuk rabiah.

padahal aku bukan nya lapar sampai tahap nak pengsan pun. dan aku ni bukannya penghidap gastrik yang tak boleh perut kosong. Kaedahnya, perut aku ni mengada-ngada lahaiii. saja nak bagitau semua orang yang kau (yakni perut aku) minta diisi dengan makanan. aku mohon minggu depan perut aku tak buat perangai dah macam ni. mohon dia dah biasa dengan situasi aku sebagai pelajar tahun akhir, mohon dia fahami bahawa peti ais kat sini tak sama besar dengan peti ais kat rumah. mohon dia faham aku datang sini ada banyak kerja nak kena buat, bukan macam duduk rumah goyang kaki depan peti ais. mohoooon.

tak sabar aihh nak tunggu stok vitamin-vitamin SHAKLEE sampai isnin ni.
*adv*
aku order yang set kecantikan + ESP. 
sebelum ni makan ESP dengan vitamin E je.
kalau kau orang, nak set yang mana?
boleh bah kalau kau *eh tetibe*

lepas lelah

melepaskan lelah..

ini baru permulaan semester tahun akhirku tapi dah rasa macam minggu akhir kuliah. serius penat. setiap hari tidur jam 2 dan bangun awal pagi mengejar tarikh akhir laporan kajian. hari ni dah kena hantar pada penyelia. Jadi boleh tarik nafas lega..walau untuk seketika..

dalam senarai, sudah bertimbun kerja. mahu tak mahu inilah kaedahnya kalau mahu bergraduasi dengan jaya. biar aku susah sekarang, asal mampu membuat ibu ayah ku senyum gembira. moga masa depan ku cerah kerana semua yang aku lakukan ini untuk mereka.

hidup walau nampak mendatar akan ada klimaksnya jua. semua orang berbeza terutamanya yang luar biasa. ya, semester ini aku mendapat seorang pensyarah yang luar biasa. jauh dari apa yang ada dalam kotak minda. mahu tak mahu aku layankan sahaja. kerana aku tahu dia sudah tidak lama. maksud aku menghitung hari untuk menggantung tali kerja.

penat. bilik pun dah macam apa. kertas bersepah sini sana. ini padahnya jika bekerja di saat-saat akhir. hidup kau merana dan tak tentu hala. janji. selepas lelah kuluahkan, bilik ini akan menjadi seperti sediakala. 

ok, cukuplah ini semua. bawah ini ada iklan macam biasa. sebab aku juga pengguna setia dan aku yakin dengan keberkesanannya, produk seisi keluarga. aku guna kerana hidup aku tak tentu hala. hidup jauh dari ibu bapa membuatkan pemakanan ku tak tentu hala. kesihatan juga tak tentu hala. senaman juga entah ke mana. jadi aku perlu makanan tambahan untuk kekal cantik sihat dan bertenaga. tapi serius, blog ini masih sama, tidak akan berubah menjadi promosi jualan semata-mata, cuma selingan untuk berkongsi kebahagiaan bersama.

kaedahnya, hari ini aku telah memilih untuk menjadi ahli, kerana ingin menjadi pengguna setia. selama ini aku cuma beli dari kakak aku sahaja. Bagi aku, harga nya sebenarnya lebih murah berbanding supplement yang aku pernah beli di farmasi terkemuka. makanya, jika mahu mencuba, boleh beli dengan aku atau jika mahu menjadi ahli juga boleh tanya aku. ahh bukan susah, kan mudah membeli di alam maya? tinggalkan sahaja link/email/no tel whatsapp/fb untuk dihello-hello di ruangan komen.

produk pilihanku sudah tentu vitamin E, vitamin C, ESP, dan vitamin B-complex. beli sebotol boleh tahan 4 bulan jika kau belajar tips-tips pemakanannya dengan kami. malah ada juga khidmat nasihat percuma jika kau seorang yang mudah lupa. ahhh kan bahagia bila kesihatan dikongsi bersama?

your new SHAKLEE independent distributor,

id: 1168728

Cik El,
Blog Biasa Bruuh!


Wednesday, 10 September 2014

ef-why-pee

aku kalut..
hidup serabut..
kusam kedut..
usah pandang raut..

namun akur..
hidup diukur..
jauh mana kau lakar..
usah biar jiwa terbakar..

ini cuma sementara..
kerna ini semua dunia..
perjalanan masih jauh..
belum puas ditempuh..


Doakan aku mampu survive FYP aku ni. tolong lah aku tak sabar nak praktikal a.k.a posting dan aku juga tak sabar nak konvo dan kerja bagi duit kat mak bapak aku. 



*adv*
klik image utk link

Thursday, 4 September 2014

spoil gila hari aku

aku rasa memiliki kelajuan internet yang tahap bombastik adalah shilake (sebut elok-elok)..
setiap pagi buat aku ternanti-nanti..malam nya pula buat aku termimpi-mimpi..


"You know you are getting attached to the dunia when;
You don't plan your time around solat (praying) time.
You know you are getting attached to the dunia when;
A whole day or two passes and you don't open your Quran because you are too ‘busy’ "
- credit to fb circle of hearts


ini lah masalahnya..gila saka apa atas badan aku ni..aku bukak laptop sebab nak siapkan report, bukan nak berjimba dalam fb..report ni aku kena hantar minggu depan tapi dah 3 minggu bersawang dalam folder.
seppooooiiiill (read: spoil)

*adv*
promo bulan september. 

1- Promosi Mealshake BELI 3 PERCUMA 1.
2- Beli 6 Mealshake PERCUMA 2 Mealshake.
3- Nak beli 1 Mealsake pun boleh.
4- Promosi collagen BELI 6 PERCUMA 1.
5- Nak try 1 collagen pun boleh..
6- Promosi Free membership dll
klik gambar untuk link
klik gambar untuk link

Wednesday, 3 September 2014

waktu

sudah aku cuba..
sudah aku paksa..
tapi gagal masih sama..

kau apa tahu..
cuma menjerit marah..
cuma menganggap aku lemah..
cuma mahu puaskan hati mu..

tapi aku diam..
biar kau pudar..
biar aku tenang..

waktu mulanya melangkah bersamaku..
semakin lama ia meninggalkanku..
mampu kah aku dan ia bersatu?
(3 Sept 2014, 10:43 am)

*adv*

Tuesday, 2 September 2014

senior's rambling talk

selamat datang adik-adik tahun satu sarjana muda ke universiti ku..

walaupun aku dah senior pangkat final year tapi aku terimbau-imbau kenangan lama masa hari pertama pendaftaran. Kat rumah bukan main lagi seminggu awal kemas packing barang dek kerana excited punya pasal. Tapi malam sebelum bertolak tu aku dah hilang selera makan, tiba-tiba mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang.. bukan pertama kali aku masuk asrama, padahal dari aku form 1 lagi dah diwajibkan oleh bapakku untuk masuk asrama *anak bapak*.

masa form 1 aku menangis seminggu dalam shower..tak biasa dohh duduk jauh dari mak bapak..
masuk form 4 pun aku menangis sebab nak pindah sekolah..tapi last-last stay jugak berbakti di sekolah lama..
hari pertama masuk matrikulasi pun aku menangis dalam shower sebab jauh nye kena hantar sampai ke hujung kedah..
hari pertama masuk universiti pun pun aku menangis dalam shower sebab arghh kenapa kena masuk asrama lagi?? aku nak duk rumah bawah ketiak bapak je..

ngada-ngada aku pun, aku tak nangis depan orang. Depan orang kena tunjuk tough sikit. Poyo depan budak-budak yang first time masuk asrama. Bajet otai asrama puiii

bila dah final year ni, aku senyum je la tengok budak-budak junior ni muka suci dalam debu je.. korang belum rasa sakit nya lagi bergelar mahasiswa/i. lepas ni baru korang rasakan. Tapi alah bisa tegal biasa. Apa ada hal, setakat degree 4 tahun pejam celik pejam celik je..

selama seminggu minggu orientasi kat sini, pagi tengahari petang malam tengah malam aku dengar diorang berlatih 'cheers'. Masuk uni aku ni kena jadi sporting ye adik-adik. Kitorang memang ada tradisi turun-temurun iaitu 'cheers fighting' antara kolej setiap tahun. 'Cheers' sampai pecah dewan besar. kita tengok cheers kolej mana yang paling HaVoC!!

p/s: universiti/kolej korang pun ada 'cheers fighting'?

*adv*
Krim Serbaguna SHAKLEE
(klik image untuk link)

shopping list

hari ahad 31/8/14

aku ajak BFF aku pergi lepak luar sambut merdeka. mula-mula aku ajak pergi mines je tapi dia kata kat sana parking full bhai. ye la semua orang tengah bercuti. so aku pun ajak dia lepak jauh sikit pergi AEON cheras selatan. memang niat nak shopping pun tapi alahai 'shopping list' tertinggal kat hostel. memang aku masuk je AEON tu dah merewang. kawan aku tanya kau nak beli apa? aku tak tahu. LOST.

bila dah tawaf satu round baru aku ingat apa aku nak beli. Tapi puas jugak aku cari tak jumpa. Memang bukan rezeki. lepas tu kawan aku ajak masuk watson. pergh pergh  pergh ada sale yang bisa menggugat nafsu kewanitaan ku. Tapi at that time aku betul-betul bertekad nak shopping apa yang ada dalam 'sjopping list' aku je. walaupun time tu tangan dah menggigil-gigil pegang face mask nivea. dalam hati asyik kata 'nak beli ke tak ni..nak beli ke tak ni. harga tengah promosi'. Tapi last-last aku letak balik sambil jerit 'beli apa yang dalam list je boleh tak!! jangan beli benda yang tak penting!! nanti lari budget!! keluar kau dari watson sekarang!!!' *dah sah-sah la aku jerit dalam hati je*. dan aku tunggu kawan aku kat luar je.

Esoknya aku pergi Nilai pulak hantar adik aku daftar degree. time ni try jugak nak merewang cari tikar evamatik tapi sesi pendaftaran nya lama gila bhai..dengan cuaca matahari seksi gila berpeluh-peluh satu badan. hilang mood nak meronda Nilai.

Then aku pergi cheras lepas ziarah kakak aku bersalin. dapat la satu cermin panjang yang memang ada dalam list shopping aku tapi harga nya lari budget. huhuhu. time nafsu kewanitaan ku membara sikit lantas aku rembat satu penyangkut baju murah. walaupun tak ada dalam shopping list aku, tapi aku pujuk diri aku dan cakap. "RM2 je kottt".

*adv*
(klik image untuk link FB page)

Monday, 1 September 2014

About Me

Selangor, 18 Mac: Miss Elai (bukan nama sebenar) merupakan pelajar tahun empat di sebuah IPTA terkemuka di Malaysia. Dilahirkan pada tahun 1992, seorang yang berjiwa seni, namun sukakan aktiviti yang mencabar. Sedang menyiapkan projek tahun akhir, dan berharap dapat bergraduat dengan cemerlang. Beliau akan menjalani latihan praktikum pada tahun 2015, dan mengakui agak berdebar untuk menghadapi alam persekolahan sebenar.

Elai seorang yang kuat makan walaupun tubuhnya agak kecil. Apabila stress beliau akan makan dengan sepenuh hati.Walaupun sangat obses dengan jus carrot susu dan tomyam masakan ibunya, Elai sangat teruja jika dibawa ke restoran-restoran yang menyediakan masakan lazat tahap menjilat jari.Impian Miss Elai ialah untuk memiliki sebiji Iphone 6 plus/Galaxy Note 4 supaya beliau boleh menghupdet blognya setiap hari bersama gambar-gambar menarik.

sama-sama kita doakan semoga impiannya tercapai.

review/advertisement/event, kindly email to myarsyversy@gmail.com

Sunday, 31 August 2014

peace

having some bitter coffee for my bright sunday morning..

wishing to all Malaysian 

be grateful for what you have
Malaysia may not be a perfect country but a perfect place to live in
*PEACE NO WAR*

Saturday, 30 August 2014

sentap ahh

hari ni ada event kat putrajaya..

and macam biasa tugas aku ialah babysit dua orang anak saudara ku..
tugas yang aku suka sebab aku rasa bahagia dengan mereka
walaupun karenah tak diduga , tangisan mereka pun membuat aku ketawa

tapi satu je yang tak kena..

masa tengah ambil wudhu di masjid al-mizan,
sekumpulan rombongan murid sekolah rendah turut berada di situ,
dan aku mendengar mereka berkata,

"ko rasa tu mak dia ke kakak dia?" kata seorang budak perempuan kepada kawan di sebelahnya sambil menunjuk ke arah aku yang sedang mengendong anak saudaraku.

"ish kau ni, dah tentulah mak dia." ujar kawan sebelahnya tanpa berfikir panjang.

aku masa tu dah rasa nak terlepas je pegangan anak saudaraku. nasib baik aku fikir diorang ni budak lagi, mungkin sel-sel otak belum berhubung. badan aku yang punya lah stok anak dara kau kata aku ni mak orang? sekian dari aku yang sentap tadi.

*oh yaa..iklan jap*
nak cari produk kesihatan seisi keluarga yang diyakini berkesan tanpa ragu dan tanpa komplikasi?
sudah ramai mencuba tetapi anda belum lagi?
klik LINK untuk jawapan anda