Friday, 24 June 2016

Tips masuk ke universiti untuk 'skema' people

Assalamualaikum

Sudah hampir 3 minggu sejak semester 1 bermula dan aku dari awal sudah kalah dengan tanggapanku. Apakah expectation aku itu? Kematangan pelajar yang baru melangkah masuk ke alam universiti/asasi/matrikulasi.

Entah. Aku menganggap usia 18 tahun sudah cukup mengajar erti kedewasaan tapi aku silap. Genetik dan sel-sel manusia berbeza komposisinya (ah mengapa biologi pula ni?). Atau mungkin benar aku selalu anggap orang lain bisa menjadi seperti aku?

Seawal tingkatan 3, walaupun bertubuh kecil dan berwajah comel (a.k.a awet muda) namun aku sering dikatakan matang dari segi pemikiran. Tidak cepat melatah, sering membuat persembahan pentas, dilantik menjadi pimpinan sekolah dan mewakili sekolah ke acara luar. Malah aku sering dirujuk jika ingin membuat keputusan atau perancangan. Dan aku tidak gelabah jika dicampak ke tempat baru, mudah untuk aku menyesuaikan diri (walaupun terpaksa ku relakan apabila dihantar ke hutan yang airnya ciput ciput). Maka, itu expectation aku apabila pelajar-pelajar 18 tahun ini menjadi pelajar ku. Namun telahanku hanya 70% benar.

Namun aku tidak cepat melatah. Ini bukan perkara luar biasa, Aku perlu adaptasi dengan situasi ini disamping mencari solusi. Alhamdulillah berkat pengalamanku mengajar seorang pelajar autism yang sepatutnya belajar di tingkatan 4 namun diletakkan didalam kelas tingkatan 2. Hanya tuhan yang tahu betapa kesukaran aku untuk menghadapi pelajar tersebut ketika sedang berpraktikal (baru mahu merangkak mengamalkan ilmu pedagogi di dalam situasi sebenar). Mungkin aku dikurniakan tahap kesabaran yang tinggi, aku menerima pelajar ini seadanya disaat rakan-rakan sekelas sering mengejeknya (satu perbuatan yang tidak matang for sure. since they are just form 2).

Namun apabila situasi ini berbalik kepada pelajar 18 tahun, maka aku cuba bersabar sebaik mungkin. Masih ada lagi yang memanggilku dengan gelaran cikgu/teacher eventhough i've told them to call me miss (which i don't really mind if they called me madam), tetapi yang paling buat aku bersabar pada tahap 4 adalah apabila mereka ini akan datang dengan gigih berjumpa ku hanya untuk meng'confirm'kan apa yang telah aku maklumkan di dalam kuliah. Contohnya aku beritahu mengenai tips menghadapi ujian 1. Dan pada sebelah petangnya, pelajar ini datang berjumpa ku dan bertanya "cikgu, saya nak confirmkan apa yang cikgu beritahu di dalam kuliah tadi, betul kah test 1 begini begitu..bla bla bla..". And dari segi percakapan, gaya bahasa, dan pemakaian this student can be categorised as nerdy pada skala 4/5.

Dalam hatiku, aku merasakan perkara remeh ini tidak perlu begitu sekali. Kau tak boleh hidup di universiti seorang diri, ini masanya untuk kau bersosial, bergaul dengan orang ramai. Jika ada info yang kau terlepas ketika kuliah tadi, apa gunanya kawan? apa gunanya media sosial untuk share ilmu/info penting? kenapa tidak menggunakan kemudahan dengan lebih efektif? (tak, aku tak sound pelajar tersebut sebab aku faham kondisi dia, maka apabila dia bertanyakan hal begitu, aku dengan sabar mengulang kembali apa yang telah aku maklumkan di dalam kuliah.). Namun hampir marah jugak tadi apabila dia seperti mahu aku ulang kembali semua yang aku beritahu di dalam kelas. Aku cuma beritahu "I just explain to you what's inside the book. Why don't you opened the book and study by yourself first. The topics is still basic as what you had learn during form 4 in school. Don't expect me to explain back to you one by one. Then what is the purpose of lecture?"

Owh come on. This is not school di mana kelas dalam kuota kecil. Ini universiti di mana satu kuliah hampir 100 lebih pelajar. Seorang pensyarah tidak mampu pergi melihat hasil kerja setiap pelajar dalam tempoh dua jam. Please differentiate between school and university' life.

Aku faham dengan pelajar yang digelar 'nerdy' atau 'skema' dan aku tidak membenci golongan ini cuma jujur aku katakan kau tak boleh jadi nerd sepanjang hidup kau. Memang kita perlu jadi diri sendiri tapi tak salah untuk cuba beradaptasi dengan situasi sekeliling. Don't take life seriously because life is too short. 

Nasihat aku:

1. Pelajar yang tidak berani ke hadapan kerana akan terlalu nervous dan gelabah tak tentu hala. Cuba kawal pernafasan dan fikir dahulu sebelum bercakap/bertindak. Berlatih dari bawah dahulu, seperti memberikan pendapat kepada pensyarah / dalam group perbincangan. Kemudian cuba pula mbuat pembentangan di hadapan kelas, seterusnya cuba pula di kuliah. Belajar.

2. Pelajar yang berani ke hadapan namun akan diketawakan oleh pelajar lain kerana kelihatan begitu nerd. Yang ni masih okay namun cuba cari karisma dalam diri anda. Sebagai pelajar yang bijak anda bukan sahaja perlu ada intelektual tinggi, bahkan perlu ada karisma supaya orang lain berminat untuk mendengar anda berbicara. Ini mungkin bole diubah dengan gaya percakapan, pemakaian dan ekspresi muka.

3. Pelajar yang suka berkawan dengan semua orang / mesra alam. Ini bagus cuma kau perlu kawal supaya tidak nampak pelik. Bercakap hanya perkara yang sesuai (jangan mengarut). Jika anda seorang yang akan mengeluarkan topik-topik yang mengarut, sila diamkan diri dan banyakkan mendengar. Hanya menyampuk apabila diminta.

4. Jika anda sedar anda seorang yang skema, cuba bergaul dengan pelajar biasa. Jangan suka menyendiri dan tidak mahu bersosial (kera sumbang). Ini akan membuat anda semakin nerd. Tetapi apabia sudah bergaul dan mempunyai 'clique' sendiri. Jangan pula melekat sahaja dengan mereka, bergaullah dengan semua orang secara harmoni.

5. Aku sebenarnya tidak mahu ulas soal pemakaian kerana pemakaian pelajar yang nerd ini sangat menepati peraturan semasa. Cuma cukup lah kau tidak button up kemeja sampai ke leher kerana ianya nampak tercekik (unless covered with tie). Corak baju pun jangan lah terlalu pelik. Baju plain adalah yang paling selamat sekali untuk tidak menjadi mangsa fesyen. Nak up sikit, boleh lipat lengan baju sampai siku (untuk lelaki sahaja). Tak salah ikut trend asalkan masih nampak kemas. Seluar cukuplah just nice. jangan terlalu singkat atau menggelebeh. Stokin, argghhh please lah stokin jangan pakai seminggu lebih. Busuk kepam tu hanya Tuhan je yang tahu bila kau masuk bilik pensyarah bukak kasut.

6. Jika kau seorang yang berani berterus terang dan ada seorang sahabat yang boleh dipercayai, cuba kau luahkan pada dia yang kau nak berubah jadi normal. Tak nak nampak skema dan kelam kabut. Nak nampak intelektual tetapi pada masa yang sama charming. ahh gitu..mungkin kawan kau tu boleh tolong. Yang aku suka mengenai pelajar nerd ini ialah mereka sangat menghormati guru dan mengikut peraturan.

Okay, back to basic. Kadang2 sikap kita itu dipengaruhi oleh ibu bapa dan keluarga kita sejak kecil, maka ianya akan ambil masa untuk dibentuk dan diubah. Ramai ibu bapa yang terlalu sangat menjaga anak sampai mereka tidak pandai untuk berdikari. Kemudian selepas SPM dicampak sahaja masuk asrama dengan harapan dia dah besar pandai-pandailah kau hidup. No! Anak anda perlu dididik berdikari sejak kecil lagi dan ibu bapa jangan terlalu mengongkong mereka. beri mereka kebebasan untuk mencuba sleagi tidak menyalahi agama dan undang-undang. beri mereka kebebasan untuk membuat keputusan. beri mereka keyakinan untuk berhadapan dengan orang ramai.

Kini mereka sudah 18 tahun, namun pemikiran mereka seolah-olah 15 tahun. Masih lagi terperangkap dalam comfort zone seolah-olah semua orang akan tolong mereka setiap kali ada masalah. No! this is the time where you should face your own problem and think to solve it. Bukan mengharap pada orang lain 100%. Panjang pulak aku membebel, cukuplah aku berdoa semoga pelajar ku dapat berfikir secara matang dalam menghadapi cabaran kehidupan, untuk mengubah mereka , aku mungkin memerlukan sedikit masa namun aku tidak akan putus asa. Mereka bakal pemimpin dunia, tak kan lah aku mahu biarkan sahaja.

Itu belum lagi aku ulas mengenai pelajar yang terlebih awal matangnya. Usia baru setahun jagung sudah pandai bercinta, bersayang sayang sehidup semati, bersweet-sweet #tilljannah. Mereka ini pada aku cuma inginkan perhatian dan terlalu terpengaruh dengan media sosial. Disaat zaman kanak-kanakku dihabiskan dengan memanjat pokok, mengayuh basikal, bermain di padang, kanak-kanak zaman sekarang sudah pandai membeli make up, serbuk kolagen pemutih badan, buat tutorial shawal, jadi model dan bersumpah sehidup semati dengan pasangan cinta monyet! Sumpah tak jeles tapi kalian terlepas pengalaman indah zaman kanak-kanak! being an adult is not so awesome as you thought, dik. Sabar. akak tahu masa kecik teringin nak jadi besar nak kerja nak duit. tapi nanti dah besar ya Allah rindunya zaman kecik, tak payah fikir masalah kerja dan duit. That's life!

Dan sebenarnya aku tak tahu nak letak tajuk apa untuk post ni, Cuma nak pesan jangan baca dengan begitu emosi sebab post ini ditulis dalam keadaan minda tenang dan sedar. Mungkin dari segi susunan ayat nampak macam dramatik. Hakks. kbai.

No comments: